Blogger Templates

Tuesday, July 24, 2012

Persiapan Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum brothers & sisters :) Happy Fasting yeaaa ! hows your hari raya preparation ? macam awal sangat je nk tnye tapi nk tanye juga. memandangkan aku nih jenis yang sgt details means aku tak suka buat kerja last minute & aku sangat suka orang yang well-prepared. Nak perfect. so preparation raya pon aku buat awal-awal. berperingkat-peringkat supaya hasilnya pon memberangsangkan & yang paling penting puas hati. bukan apa, kalau dekat Jalan TAR dalam masa sekarang nih memang tak ramai orang sangat yang bershopping. so senang lah nak pilih baju raya, tudung raya & kasut raya. Nanti kalau lambat-lambat, saiz habis lah. colour fav dah habis lah. Al-maklumlah mostly rakyat Malaysia suka shopping last minutes. Nanti korang boleh tengoklah suasana masa time nk dekat-dekat raya. lautan manusia suma kena redah. Masa tuh korang takkan nampak tudung bawal ke shawl ke yang hanya korang akan nampak kepala-kepala manusia. ambil pengajaran pada raya tahun-tahun lepas. *taubat-taubat tak nk pergi time macam tuh dah. kalau nak pergi usha-usha barang okay lah. nak cari baju raya kirim salam je la ye. jom kita tengok hasil sepencarian selama 2 hari berturut-turut aku shopping secara berhemah & saksama di JALAN TUANKU ABDUL RAHMAN, KUALA LUMPUR. Nih kira first round shopping & insyaallah akan ada lagi entry about shopping rayer later. 


My cousin & I hav decided untuk memilih ELECTRIC BLUE sebagai family theme for the first Hari Raya. because this colour macam tengah hot je nowadays. Tiada unsur-unsur politik di sini. *Hijau tetap di hati
Bertemakan elegent & contemporary and also cute , i hav choose lace & satin as my outfit.i think i want to wear a veil during hari raya. now tgh searching veil yang cantik, cute & harga berpatutan. kalau nak beli veil yang cantik gila & mahal tunggu lah time my engangement day atau pon wedding nanti.
so wait & see ! nantikan je la raya pertama nanti.





Bertemakan COTTON, PINK & CUTE. bila try baju nih aritu okay terasa macam Alice in Wonderland versi muslimah. Baju nih design sendiri. tak siap sepenuhnya. ada lagi nak tambah-tambah. so nih kira bagi hint-hint je la. wajah sebenarnya tunggu raya nanti. this one is my favourite baju kurung moden for this coming raya because PINK IS MY FAVOURITE COLOUR :)




Abaya-abaya from indonesia yang akan diperagakan di pagi raya nanti. Alhamdulillah on that day, memang rezeki lah dapat jumpa abaya yang murah & cantik. siap beli dua lagi.style abaya nih ala-ala macam arab punya. My mom & sis pon beli juga nak pakai sama-sama raya nanti. im waiting for my elder sis untuk belikan abaya from Afganistan & Dubai sebab nanti nak balik Malaysia dia nak singgah Dubai. Sgt sgt tak sabar okay. now pon dalam process mengumpul abaya. *Wanita lebih cantik & comel kalau pakai jubah :)




Tudung bawal yang sangat comel.


Actually ada lagi kelengkapan yang belum lengkap. Tudung & sumthing else tak ingat yang  tak beli lagi. Ingat nak tambah lagi baju raya dalam 2 pasang. hehe. tengok bajet lah dulu. kalau ada rezeki ;) insyaallah rezeki bulan Ramadhan~




Thanks for reading. Keep waiting for the next interesting entry.

21 LOVE letter(s) from secret admirer:

♥ Cik Zack ♥ said...

msti meriah rayenye nnti :)) sy pon dh beli bju rye. cuma tdung n ksut belum. heee :D

♥ Cik Zack ♥ said...

msti meriah rayenye nnti :)) sy pon dh beli bju rye. cuma tdung n ksut belum. heee :D

nashina rika said...

CIK ZACK: insyaallah hope meriah la eh :) mstyy canteks bju rayerr awkkn. heee :DD

Saidy Hasiffy said...

saya beli kopiah je...boleh tak?

zacky786 said...

waa.. da ada pkaian raya..

nashina rika said...

SAIDY HASIFFY: boleh boleh :) lagii afdal^^

ZACKY: a;hmdulillah . da beli ke bju rayer ? hehe

Boni Kacak said...

awalnya..hahaha

nashina rika said...

BONI: yela. nanti dah senang. takyah pkirr dah. huee.

nur anis said...

saya punya preparation dah lama dah..tapi kompem nak raya nanti, mesti nak mnyibuk shopping lagi..haha

nuyui a.k.a miss YUI said...

sgt cutela..comei aje tgk..

onie said...

semangatnya dia,hehe...onie tak sempat beli lagi :'(

nashina rika said...

NUR ANIS: wow ! beshla suma dah complete ;)

YUI: Thanks :)

ONIE: ala. takpe. bykkk msa lagii =))

-Sara- said...

follow here dear :)

nashina rika said...

thank you dear SARA :)

gdsbnga said...

baju bunga - bunga pink ade riben tuu omeyy ! hihi

nashina rika said...

thankyou gdsbnga :)

Mimieesyeerro said...

wah, semangadnye dy nak raya. btw, cantik semuaa :))

Boni Kacak said...

tapi tak ajak saya pun..hehehe

nashina rika said...

MIMIE: tatau la tetibe tahun nih semgt len mcm :) BONI: huhhu. dah terlambatt ^^

nuruashia said...

wawhhh..awlnyaa ade bju raye..ehhehe
sy xde bju raye pon lagi :(

nashina rika said...

NURUASHIA: takpe sempatt lagii. baruu 10 ary rmdhn. heee.